האם את מרגישה זקנה? רובנו שעברנו את גיל ה-65 נתקלנו בשאלה הזאת. התגובה אנסטיקטיבית- מה פתאום, אני? אבל אם נהיה ישרות עם עצמנו- הגיל נותן אותותיו ואנחנו לא צעירות לנצח. עבודה זו באה לדבר בדיוק על זה. איך משתנים חיינו כשאנו נכנסות ל"שער הזקנה", איך מתמודדות הרפואה הקונבנציונלית וגישות אלטרנטיביות עם תופעות הגיל, ויותר חשוב- מה יש ליוגה הנשית להציע. ויש הרבה!
אם בתחילת המאה, כשתוחלת החיים הממוצעת נעה סביב 50 שנה, סימן גיל המעבר את סוף החיים, הרי שתוספת של כ- שלושים שנה ייצרה בהדרגה מודעות הולכת וגוברת לתהליכי הגוף בשלבים שונים של החיים. אחד מאותם שלבים זכה לשם הנפוץ גיל המעבר, בלועזית מנופאוזה. ביוונית מנ=חודש פאוזה=הפסקה. תקופת הפוריות מגיעה לסיומה ומתחיל עידן חדש העשוי להוות שליש מסך חייה של האישה. השינויים החלים בגילאים אלו (40-50) מקשים לעיתים על התפקוד היומיומי ונותנים משמעות חדשה למונח נקודת מפנה. כיום מתייחסים לתקופה זו כאל אמצע החיים. ד""ר ברי קפלן נשיא האגודה הישראלית לגיל המעבר מציג את התפיסה המערבית והרפואית של גיל המעבר. ""גיל המעבר הוא התקופה שבה בהדרגה מגיעה לסיומה תקופת הפוריות של האישה, המתחילה בגיל ההתבגרות עם קבלת הווסת הראשונה"". זהו תהליך בכפוף למשתנים גנטיים, תנאי אקלים והשפעות סביבתיות. מרגע הפסקת הפרשת הורמון האסטרוגן, ההורמון הנשי על ידי השחלות, הביוץ מתחיל להיעלם ומתחילה ירידה בהורמון הפרוגסטרון. דבר זה מתרחש בהדרגתיות יחד עם זאת נשים חוות את התופעות באופן חד. ברי קפלן, (2002).
גיל המעבר מסמן לאישה סיום של תקופה משמעותית וכניסה לתקופה חדשה ומשמעותית שמקפלת בתוכה אתגרים והזדמנויות. אחד הצרכים המרכזיים בגיל המעבר הוא יצירת איזון הורמונלי, רגשי, חשיבתי ופיזי. בעבודה זו בחרתי להתמקד בתופעת גלי החום המאפיינת את גיל המעבר, והצגתי את הדרכים שיקלו על ההתמודדות עם התופעה והשלכותיה לפי הרפואה הקונבנציונאלית והאלטרנטיבית, וכן הצגתי את שיטת היוגה הנשית כתומכת בהתמודדות עם התופעה שמעבר לתרגול תנוחות יוגה מותאמות וטכניקות נשימה, השיטה מציעה גם תרגול פסיכומנטלי ופרקטיקות שעשויות לסייע בהתמודדות עם התופעה.
כשאנחנו צעירות, נדמה לנו שנשאר כך לנצח. כשאנחנו בהיריון, נדמה לנו שלעולם הוא לא יסתיים. כשהתינוקות שלנו לא ישנים בלילה, נדמה לנו שלעולם כבר לא נישן לילה שלם. כשהילדים מגיעים לגיל ההתבגרות, נדמה שלעד נצטרך להתמודד עם ההפתעות שהם מביאים אלינו. כך, שנים על שנים, נדמה לנו שמה שאנו חוות עכשיו, ישאר לעולם. אך בכל פעם מחדש, אנחנו לומדות לזוז, להתקדם, לאפשר לשינוי להיות. לפעמים בכוח – אולי משום שאנו לא קשובות. לפעמים בקלות משום שאנו מוכנות ובשלות לשינוי. נדמה כי עם השנים, בכל זאת, אנו לומדות להפנים. מבינות כי לכל תקופה הסימנים המשתנים שלה. כשגיל 40 חולף מאחרינו, אנו צועדות לקראת גיל המעבר. לפעמים סביב גיל 45 נרגיש סימנים ראשונים ולפעמים אפילו לפני. חשוב לדעת שלמעשה מגיל 35 השחלות מפחיתות את רמת האסטרוגן ואנו נכנסות לשלב חדש בחיינו.
"אוסטאופורוזיס היא מחלת שלד המאופיינת בירידה בחוזק עצם ובסיכון מוגבר לשברים. תרגול היוגה הנשית נותן לאישה בראש ובראשונה את התחושה של לקיחת אחריות על חייה ותחושה של שליטה במצב במקום להיות נתונה למקום קורבני וחסר אונים. חיבור לעוצמה הפנימית שלה , חיבור למרכז פנימי מתוך חיזוק שרירי הליבה מעבר לחוויה של שלד פנימי חלש ומתפורר."
Yoga Nashit combines breathing techniques and pelvic floor exercises (mula bandah) with a diversified yoga practice. Yoga Nashit enables each woman to experience improvements in her physical health, emotional state and overall well-being. Yoga Nashit can assist each and every women to take ownership over her mind, body and spirit in a way that is best and most appropriate for her.
בלוטות יותרת הכליה, הן שתי בלוטות אנדוקריניות המווסתות את איזונם של תפקודים רבים בגוף האדם על ידי הפרשה הורמונלית של קורטיזול , אדרנלין ו- DHEA. בגיל המעבר הן משמשות כאחד מהמקורות החלופיים של הגוף לאסטרוגן. תרגול יוגה נשית עשוי לסייע לנשים לסגל אורח חיים וכלים שיסייעו להן להגיע לגיל המעבר עם רזרבות של הגוף בכלל ועם בלוטת יותרת הכליה מאוזנת בפרט, שתוכל לשמש עבורן כמחסן לייצור אסטרוגן חלופי ובכך לסייע בהפחתת תסמינים של גיל המעבר.
״הפסקת מחזור הווסת אין פרושה שמוח האישה מוכן לפרוש. לאמיתו של דבר במקרים רבים זה השלב שבו מגיעים חייה של אישה לשיאם. כעת, לאחר שהוקל עול גידול הילדים ומוח האם עסוק פחות, התקופה יכולה להיות מלהיבה מבחינה אינטלקטואלית. תרומת העבודה לאישיותה של אישה, לזהותה ולהגשמתה העצמית שווה ונהיית חשובה כפי שהייתה לפני השתלטותו של מוח האם (מתוך ״המוח הנשי״).
"אין לי כבר מחזור", "הסתיים לי המחזור" אומרות נשים רבות בשמחה או בכאב בגיל המעבר – ולאחריו. ואני חוזרת ומתקנת שוב ושוב "המחזור אף פעם לא נגמר. זו הוסת שמפסיקה, אבל אישה תמיד במחזור". חיי האישה נעים במחזורים קטנים או גדולים, הנפרשים על פני ימים, חודשים, שנים ואפילו עשורים. כאלה אנחנו בשינוי תמידי, בחוויה מעגלית וספירלית כל חיינו.